понеділок, 16 січня 2017 р.

Природні барвники

Існує велика кількість природних барвників таких, як, наприклад, червоний сандал, кверцітрон, кармін, сепія, кампешевого дерево і т.д. Кампешевого дерево росте в Південній Америці, сандал - у Південній Азії, сепію добувають з каракатиць, кармін - з кошенілі (крихітних комах).
Але можна отримати барвники і з менш екзотичних джерел. Приготуємо барвники, подрібнивши рослини або будь-які їхні частини і будемо довго кип'ятити у воді, щоб вийшов концентрований відвар.
Червоний барвник.
Червоний барвник можна отримати з стебла звіробою (відвар треба підкислити) або з кореня підмаренника.
Вільшану кору покладіть у воду на кілька днів, а потім приготуйте відвар. Знову у вас вийде червоний барвник. Червоний барвник можна витягти з коріння кінського щавлю, але в цьому випадку не забудьте додати до готового відвару трохи алюмінієвих квасцов - інакше колір буде тьмяним.
Синій барвник.
З коренів оману (відноситься до лікарських травах) можна отримати синій барвнику. Для цього коріння треба спочатку потримати в нашатирному спирті - водному розчині аміаку. Синій барвник можна добути також з квітів живокости і коренів пташиної гречішкі.
Зелений барвник.
Барвник зеленого кольору витягують з листя трилисника (лікарська трава). Не такий яскравий, але тим не менш гарний сіро-зелений барвник можна отримати з листя і стебел манжетки; перед приготуванням відвару їх необхідно ретельно подрібнити.
Жовтий барвник.
Жовтий барвник дають багато рослин: дрік красильний, ліщина (кора), ольховідная жостір (кора, листя, ягоди), підмаренник (квіти). З плодів барбарису виходить жовтий барвник з лимонним відтінком.
Коричневий барвник.
Якщо відварити у воді суху шкірку ріпчастої цибулі, то виходить коричневий барвник різних відтінків - від майже жовтого до темно-коричневого. Інше джерело такого барвника - суха кора жостеру.
Фіолетовий барвник.
Ягоди чорниці та ожини, як неважко здогадатися, містять фіолетовий барвник. Він не дуже стійкий, але цілком може стати в нагоді для акварельних фарб.
Помаранчевий барвник.
З стебел і листя чистотілу вдається витягти барвник помаранчевого кольору.
Чорний барвник.
По-перше, для цього можна приготувати відвар з ягід і коренів воронця. Але є й інший спосіб, більш простий: додати залізний купорос до одного з отриманих раніше відварів. Майже всі наші відвари містять дубильні речовини типу таніну (згадайте досліди з чаєм), і в присутності солей двовалентного заліза вони стають чорними.


Немає коментарів:

Дописати коментар