Природні барвники
Існує велика кількість природних барвників таких, як,
наприклад, червоний сандал, кверцітрон, кармін, сепія, кампешевого дерево і
т.д. Кампешевого дерево росте в Південній Америці, сандал - у Південній Азії,
сепію добувають з каракатиць, кармін - з кошенілі (крихітних комах).
Але можна отримати барвники і з менш екзотичних
джерел. Приготуємо барвники, подрібнивши рослини або будь-які їхні частини і
будемо довго кип'ятити у воді, щоб вийшов концентрований відвар.
Червоний барвник.
Червоний барвник можна отримати з стебла звіробою
(відвар треба підкислити) або з кореня підмаренника.
Вільшану кору покладіть у воду на кілька днів, а потім
приготуйте відвар. Знову у вас вийде червоний барвник. Червоний барвник можна
витягти з коріння кінського щавлю, але в цьому випадку не забудьте додати до
готового відвару трохи алюмінієвих квасцов - інакше колір буде тьмяним.
Синій барвник.
З коренів оману (відноситься до лікарських травах)
можна отримати синій барвнику. Для цього коріння треба спочатку потримати в
нашатирному спирті - водному розчині аміаку. Синій барвник можна добути також з
квітів живокости і коренів пташиної гречішкі.
Зелений барвник.
Барвник зеленого кольору витягують з листя трилисника
(лікарська трава). Не такий яскравий, але тим не менш гарний сіро-зелений
барвник можна отримати з листя і стебел манжетки; перед приготуванням відвару
їх необхідно ретельно подрібнити.
Жовтий барвник.
Жовтий барвник дають багато рослин: дрік красильний,
ліщина (кора), ольховідная жостір (кора, листя, ягоди), підмаренник (квіти). З
плодів барбарису виходить жовтий барвник з лимонним відтінком.
Коричневий барвник.
Якщо відварити у воді суху шкірку ріпчастої цибулі, то
виходить коричневий барвник різних відтінків - від майже жовтого до
темно-коричневого. Інше джерело такого барвника - суха кора жостеру.
Фіолетовий барвник.
Ягоди чорниці та ожини, як неважко здогадатися,
містять фіолетовий барвник. Він не дуже стійкий, але цілком може стати в нагоді
для акварельних фарб.
Помаранчевий барвник.
Чорний барвник.
По-перше, для цього можна приготувати відвар з ягід і
коренів воронця. Але є й інший спосіб, більш простий: додати залізний купорос
до одного з отриманих раніше відварів. Майже всі наші відвари містять дубильні
речовини типу таніну (згадайте досліди з чаєм), і в присутності солей
двовалентного заліза вони стають чорними.
Немає коментарів:
Дописати коментар