неділю, 2 лютого 2020 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЦУКОР.


1. Згідно з дослідженнями еволюційних біологів Гарвардського університету, люди жадають цукор на генетичному рівні. Ранні люди шукали солодкі фрукти і овочі, тому, що вони містили природні цукри, які надають нам енергію. Зрозуміло, що печерних людей ніколи не спокушали шоколадні батончики чи цукерки, але наша тяга до ласощів закладена в нашій ДНК.

 2. Цукор міститься у волокнах всіх рослин, як побічний продукт процесів фотосинтезу. Його досить багато в фруктах, овочах, молочних продуктах та зерні, однак найбільша його концентрація, достатня для отримання кристалів цукру, міститься в двох рослинах: в цукровій тростині та цукровому буряку.


3. Майже 70% виготовленого цукру у світі одержують з цукрової тростини, а близько 30% з цукрового буряка. Значно рідше його роблять з цукрового клену чи пальмового соку.

4. Батьківщиною цукру вважається Індія, саме тут близько 3000 років тому вже були великі плантації цукрової тростини, а в п'ятому столітті до н.е. їм вдалося розробити процес кристалізації цукру, що дало можливість значно легше транспортувати готовий продукт.

5. Коли до Індії прибули війська Олександра Великого, вони були вражені виробництва меду без бджіл, але «медовий порошок», який був привезений до Європи його солдатами, не увінчався успіхом.
6. В XIII столітті в Європі цукор був настільки дорогим, що його могли собі дозволити лише дуже багаті люди. Британський монарх Генріх III одного разу спробував замовити півтора кілограма цукру, але виявилось, що стільки цукру важко було знайти навіть у всій Англії.
7. Лише в 1747 році німецький хімік Андреас Маргграф за допомогою мікроскопа виявив наявність кристалів цукру у зрізах коренів буряку. До цього відкриття цукор отримували лише з цукрової тростини, яку вирощували в тропічних країнах. Відкриття дозволило виготовляти цукор в країнах з більш холодним кліматом і суттєво здешевити його в Європі.


8. Ми звикли вважати, що цукор переважно міститься в солодощах, але його досить багато і в інших продуктах харчування. Наприклад, його несподівано багато в кетчупі – близько 22 грам на сто грамів продукту. Цукор навіть міститься в цибулі – більше ніж одна чайна ложка цукру на цибулину, а також його дуже багато в різноманітних безалкогольних напоях.
  

9. В Україні виробництво цукру становить близько двох мільйонів тонн на рік. Найбільше цукрових буряків вирощують в Хмельницькій, Херсонській, Тернопільській та Львівській областях.
10. В середньому в Україні однією особою споживається понад 30 кілограмів цукру на рік, а це приблизно така ж кількість цукру, яка міститься в 577 плитках молочного шоколаду.
11. Існує безліч замінників цукру, які надають продуктам солодкий смак, але як правило, вони є менш калорійними та не впливають на рівень глюкози в крові і тому рекомендовані для людей, які страждають на цукровий діабет.
12. Одним з найпотужніших штучних замінників цукру є лугдунам (lugduname), який відкрили у Ліонському університеті у Франції 1996 року. Лугдунам в 300000 разів солодший за столовий цукор.
13. І на останок, ще одним цікавим фактом про цукор є те, що деякі тварини не відчують смак солодкої їжі. вчені виявили, що наприклад коти не мають рецепторів які відповідають за солодкий смак, в результаті чого вони не можуть реагувати на молекули цукру. Те ж саме стосується і їх диких родичів, включаючи левів, тигрів і ягуарів.


Немає коментарів:

Дописати коментар